Publicat la: 03.11.2016. 18:18 / 1.406 views

SITUAŢIE INCREDIBILĂ LA DGASPC. 65 DE COPII, ÎN PLASAMENT DE URGENŢĂ FORŢAT

O anchetă a corespondenţilor TVR în Buzău a scos la iveală o situaţie absolut incredibilă. 65 de copii cu nevoi speciale de educaţie, din mai multe judeţe din ţară,  sunt de peste o lună în plasament în regim de urgenţă prin decizia directorului DGASPC Buzău. Pe această perioadă, drepturile părinţilor sunt suspendate fără însă ca aceştia să ştie. Oamenii au aflat cu stupoare că trebuie să se prezinte ca pârâţi în instanţă, când au primit prin poştă notificările Tribunalului Buzău. 

elev-1În ancheta lor, corespondenţii TVR la Buzău au plecat pe mai multe piste. Astfel au aflat că elevii aflaţi în plasament în regim de urgenţă, învaţă la şcolile de surdo-muţi şi nevăzători din Buzău şi provin din 7 judeţe. Copiii sunt nevoiţi să vină la Buzău pentru că în judeţele din care provin nu există şcoli pentru învăţământul special. Şcolile de nevăzători şi surzi din Buzău nu au însă propriile cantine şi internate, acestea fiind în administrarea DGASPC. Măsura specială de plasament în regim de urgenţă a fost luată de directorul de la DGASPC Buzău la începutul anului şcolar şi este o măsură de protecţie specială care se ia de obicei în caz de abuz sau neglijare a copilului. Instituţia de ocrotire a drepturilor copilului a înştiinţat Tribunalul Buzău despre situaţia fiecărui copil în parte la aproape o lună de la luarea măsurii, deşi legea prevede un termen de 5 zile. Tribunalul Buzău a trimis părinţilor copiilor înştiinţări prin care aceştia trebuie să depună întâmpinare în termen de 7 zile prin care să explice de ce copiii lor au ajuns în plasament de urgenţă. Legea protecţiei copilului prevede că în cazurile de plasament în regim de urgenţă, părinţii sau tutorii legali sunt suspendaţi din drepturi.

Profesorii celor două şcoli speciale susţin că situaţia în care se află acum cei 65 de elevi este ilegală. Psihologii avertizează că efectele asupra copiiilor pot fi grave.

Protecţia Copilului Buzău spune că măsură specială luată pentru elevii din cele 7 judeţe a fost impusă de o hotărâre a Camerei de Conturi Buzău. 

Camera de Conturi a dispus, în urma controlului în care a descoperit cheltuieli nejustificate de peste 6,5 milioane de lei la Protecţia Copilului Buzău, ca elevii din alte judeţe să fie primiţi în internatele celor două şcoli speciale doar dacă sunt decontate costurile din centrele rezidenţiale ale DGASPC Buzău. Între timp, o comisie de specialitate din cadrul Autoritătii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului  a ajuns la Buzău pentru a stabili dacă măsura luată de directorul general al Direcţiei, prin care a instituit plasament în regim de urgentă pentru 65 de copii cu deficienţe, este legală. În paralel, Consiliul Judeţean Buzău, sub tutela căruia funcţionează DGASPC Buzău, îşi desfăşoară propria anchetă.

În funcţie de rezultatele anchetelor, se va stabili şi ce măsuri se vor lua împotriva celor care vor fi găsiţi vinovaţi pentru această situaţie greu de imaginat. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!