Publicat la: 15.05.2018. 18:24 / 283 views

SECETA LE DĂ MARI BĂTĂI DE CAP AGRICULTORILOR. AR TREBUI CEL PUŢIN 30 L/MP DE PRECIPITAŢII

Căldura neobişnuită din această primăvară le dă fiori reci agricultorilor din zona Bărăganului. Grâul, porumbul şi viţa de vie sunt în plină dezvoltare, iar pentru a ajunge la rod au nevoie de apă. Doar că pământul este uscat, bătătorit şi pe alocuri a început să crape. Fenomenul este numit de specialişti secetă pedologică şi este provocat de lipsa apei de la suprafaţa solului.

seceta 4Odată cu încălzirea vremii, pământul a început să se usuce şi cum iarna a fost blândă, rezerva de apă din sol pare că nu este suficientă. La suprafaţa pământului au început să apară şi crăpături, semn că s-a instalat deja seceta pedologică. Fenomenul pare să fie accentuat şi de o altă problemă, provocată de această dată de zăpada târzie din luna martie. Mai exact, odată cu topirea omătului, pământul s-a tasat la suprafaţă.

Pentru ca situaţia să revină la normal, specialiştii vorbesc despre un minim necesar de 30 litri de precipitaţii pe metrul pătrat astfel încât recoltele să nu piardă din calitate şi cantitate.

În viile de pe dealul Istriţa e vremea de săpat via. Zeci de oameni se chinuie zi lumină să cureţe buruienile care fură din sol ultimele rezerve de apă.

Seceta este abia la început, iar specialiştii spun că dacă va ploua plantele vor putea fi salvate. Seceta afectează deja suprafeţe întinse din estul ţării, dar şi din Dobrogea. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>