Publicat la: 09.01.2018. 19:20 / 988 views

SE REFACE ANSAMBLUL BRÂNCUŞI. BUSTUL AVOCATULUI STĂNESCU VA FI REAŞEZAT PE SOCLUL SĂU

În urmă cu trei ani, la mormântul avocatului Petre Stănescu a fost instalată pe soclul original, semnat de Constantin Brâncuşi, o copie a celebrei lucrări „Rugăciunea”. Anul acesta, au fost demarate demersurile pentru ca a doua piesă care compunea monumentul funerar semnat de marele artist să fie aşezată pe soclul ei. Primăria va susţine financiar acest demers şi va transforma Cimitirul Dumbrava într-un obiectiv turistic demn de a fi vizitat.      

rugaciuneCimitirul Dumbrava din Buzău a devenit cunoscut datorită unor monumente funerare deosebite, ridicate în amintirea unor mari personalităţi dar, mai ales, datorită lucrărilor lui Constantin Brâncuşi.

Este vorba despre Rugăciunea şi un bust al avocatului Petre Stănescu.

Originalele  celor două lucrări se află la Muzeul Naţional de Artă dar ele vor fi înlocuite cu replici.

Prima, o copie după  „Rugăciunea”, a fost instalată cu trei ani în urmă iar pentru cea de-a doua au început deja demersurile.

Ansamblul mortuar a fost comandat marelui artist de Eliza Seceleanu Stănescu, după moartea prematură a soţului ei.

Brâncuşi a fost în Buzău pentru a monta monumentul şi a locuit aici aproape două luni, în casa în care acum funcţionează Inspectoratul Şcolar.

Preşedintele filialei buzoiene a Uniunii Artiştilor Plastici din România a demarat deja demersurile pentru o replică a bustului care ar trebui să reîntregească monumentul funerar din Cimitirul Dumbrava.

Demersurile sunt susţinute de Primăria Buzău, care va asigura şi fondurile necesare pentru refacerea monumentului semnat de Constantin Brâncuşi.

Primăria intenţionează să redea Cimitirului Dumbrava demnitatea şi frumuseţea unuia dintre cele mai cunoscute obiective ale comunităţii buzoiene, care să devină şi o atracţie turistică.

Totodată, pe frontonul clădirii Inspectoratului Şcolar va fi montată o placă comemorativă care să amintească de trecerea marelui artist Constantin Brâncuşi prin oraşul nostru. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>