Publicat la: 07.04.2017. 17:52 / 2.843 views

SATE BUZOIENE ÎN CARE TIMPUL STĂ PE LOC. CASELE PĂRĂSITE PAR CĂ ÎŞI AŞTEAPTĂ STĂPÂNII

La 45 de kilometri distanţă de Buzău, printre dealurile comunei Cozieni, se află fostul cătun Valea Roatei, cu 15 case vechi, toate părăsite. Oamenii au îmbătrânit, au murit, iar ultimii locuitori au fost izgoniţi de singurătate. Straniu este că unele case au încă intacte mobilierul, vesela, icoanele de pe pereţi, chiar şi medicamentele. Aşa cum le-au lăsat cei care le-au locuit cândva.

casa 2casa parasita 1

Cătunul părăsit se află între Cozieni şi satul Punga, într-un colt al drumului greu accesibil care urcă la peste 700 de metri altitudine. Două bordeie prăpădite, cocoţate în culmea dealului, şi un gard rupt sunt singurele indicii care te anunţă că în spatele colinei se află pâlcul de case părăsite. Nu am fi aflat niciodată unde este ascuns cătunul misterios, dacă nu l-am fi avut călăuză pe Virgil Bâgiu, un localnic născut în urmă cu 59 de ani în Valea Roatei dar plecat într-un sat mai populat al comunei Cozieni. Prima gospodărie chinuită de trecerea timpului, care ne întâmpină, i-a aparţinut bătrânului Dumitru Stan, fierarului satului. Casa mare este foarte degradată şi ar fi riscantă vizitarea ei. Găsim însă un geam întredeschis la bucătăria gospodăriei iar când ne aruncăm privirea înăuntru încremenim de uimire: toate lucrurile sunt la locul lor de parcă stăpânul casei ar vrea cândva să se întoarcă. Aflăm însă de la ghidul nostru că proprietarul a murit demult iar ultimul dintre băieţii lui s-a mutat în Buzău cu mulţi ani în urmă.  

Călăuza noastră ne spune că a copilărit împreună cu cei cinci copii ai fierarului, plecaţi de mulţi ani în alte zone ale ţării. 

Ca să ajungem în inima cătunului, coborâm o uliţă îngustă, pe care probabil şi unei căruţe cu cal îi era dificil să se strecoare atunci când era viaţă la Valea Roatei. Pe vremuri, erau peste 30 de case, însă multe s-au făcut una cu pământul. Dispariţia fizică a cătunului a început cu mulţi ani în urmă, cu fiecare bătrân care se prăpădea.

Aici găsim odăi parţial dărâmate în care paturile, dulapurile cu veselă şi alte piese de mobilier se încăpăţânează să reziste intemperiilor.  

Ne facem curaj şi intrăm într-o altă locuinţă pe care au înghiţit-o buruienile. Este o casă mare, foarte veche, cu prispă muntenească. Urcăm treptele tocite de paşii adulţilor şi copiilor care au locuit aici de-a lungul mai multor generaţii şi iar ne cuprinde un sentiment straniu. Constatăm că oamenii au părăsit locuinţa însă au lăsat până şi covoarele pe jos ori draperiile la geam. Inclusiv tămâie găsim pe masă şi icoane vechi pe pereţi. Doar pânza de păianjen de la colţuri te face să înţelegi că acolo nu mai stă nimeni de mulţi ani. Virgil Bâgiu are planuri mari pentru cătunul pierdut între colinele comunei Cozieni.  

Depopularea a afectat întreaga zonă, în primul rând din cauza stării proaste a drumului. Şi în localităţile vecine sunt case părăsite. La Punga, şcoala este în ruină de peste trei decenii, pentru că nu mai sunt copii. Bătrânii rămaşi în satul izolat spun că nu aud glăscior de copil pe uliţe decât atunci când le vin nepoţii în vizită, în vacanţele de vară. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!