Prinț și călător, pe plaiuri buzoiene. Omul din spatele Principelui Nicolae.

Prinț și călător, pe plaiuri buzoiene. Omul din spatele Principelui Nicolae.

Mâine, începând cu ora 16:00, Campus TV vine cu o dezbatere maraton, în exclusivitate, despre vizita efectuată în județul Buzău de Principele Nicolae, cel mai mare dintre nepoții Regelui Mihai. În cadrul ediției speciale, veți putea urmări imagini inedite din drumeția sa, dar și interviul acordat pentru Campus TV.Între timp, astăzi, urmăriți un reportaj, realizat tot în exclusivitate. Vi-l prezentăm pe omul din spatele Principelui Nicolae…

Este aproape de ora prânzului. O zi obișnuită de luni. În fața Muzeului Chihlimbarului de la Colți, alături de directorul Daniel Costache, îl întâmpinăm pe un om simplu, îmbrăcat sport, în tricou, jeanși și adidași.

Știm cine este, de fapt, însă de la bun început se comportă ca și cum nu ar fi fost ani buni Principele moștenitor la tron al României. Nepotul Regelui Mihai. Cel mai mare dintre ei.

Intrăm în muzeu și explorăm împreună fascinantele exponate, multe dintre ele unicate în Europa.

La un moment dat, tânărul de 36 de ani rămâne țintit în fața unei vitrine nemaîntâlnite în vreun muzeu din țară. Se bucură ca un copil, care descoperă o jucărie.  

Este atent la fiecare detaliu istoric oferit de ghidul muzeului și nu ratează nicio încăpere. Un popas de o oră, printre obiecte cărora le poți simți parfumul preistoric.

Plecăm, drumeți, alături de același tânăr turist, și ajungem repede într-un loc sfânt, la așezările rupestre de la Aluniș. Biserica din mijlocul tabloului îl atrage imediat pe Principe, curios să afle povestea lăcașului format în stâncă și ai cărui pereți au fost martorii multor evenimente.

Ieșim din biserică și îl însoțim, în continuare, pe nepotul Regelui Mihai, în același peisaj de neuitat, cu încăperi rupestre.  

Călătorul rămâne în fața unui schit din stâncă, pe o colină. Pare că ar vrea să se odihnească. Echipa de filmare se îndepărtează. Ghidul îi rămâne alături turistului care devine neatent la explicații: orice detaliu pe care turistul îl aude pălește în fața sunetului naturii.

După ce se reîncarcă cu energie din natură, călătorul nostru repornește la drum.

De la Aluniș, pleacăm spre așezările rupestre de la Bozioru și străbatem cu mașina o zonă în care natura îți oferă tabloul creat de Dumnezeu. După mai bine de o jumătate de oră, ajungem aproape de noul obiectiv turistic și o luăm la pas, vreun kilometru. Ne intersectăm cu alți turiști, apoi… ajungem în mijlocul unui alt peisaj de vis.

Furați de peisaj, amânăm momentul în care ne putem aventura să urcăm stâncile care ascund peșteri.

Călătorul este condus către prima grotă, prin pădure, pe o potecă bătută de vreme. Ajunge la o scară care te pregătește să pătrunzi în locul în care vei afla despre sacrificiul de acum 700 de ani al sihastrului Dionisie Torcătorul.

Pereții grotei au urme de sute de ani, lăsate de călugării vremurilor de altădată, dar și semne recente, lăsate de turiști, certați cu bunul simț. Sunt detalii observate de ochii reporterului, care fură imediat câteva impresii de la prințul călător.

Coborâm de la chilia lui Dionisie și revenim pe platoul verde, presărat de animalele localnicilor și ne odihnim câteva minute, ajutați de aerul curat de munte. Și pământul devine curat, după ce nepotul Regelui Mihai se încăpățânează să adune gunoaiele aruncate de unii semeni…

Să nu încheiem, totuși, într-o notă pesimistă. Ci vă spunem că ați urmărit o mică parte din misiunea pe care și-a asumat-o Principele Nicolae, cea de a redescoperi România, ca “Prinț și Călător”, așa cum și-a denumit proiectul său de suflet pentru țară.

Cât pe ce să uităm să vă spunem că, printre drumeții, Principele Nicolae a lăcrimat, în fața noastră, cu zâmbetul pe buze, totuși, într-un interviu în care a vorbit cu emoție despre bunicul său, Regele Mihai. (Mihai Bunăziua)

4 Comentarii la: “Prinț și călător, pe plaiuri buzoiene. Omul din spatele Principelui Nicolae.

  1. Drumuri binecuvântate, Majestate! Putere, înțelepciune și liniște sufletească vă dorim!

  2. intr-adevar se ascund mai multe idei care inspira autodenumirea Print si Calator ,in primul rand il urmaresc cu atentie pe A.S. Printul Nicolae inca de-acum de mai bine de 1 an si jumatate , mai exact din octombrie 2019 cand am parasit Romania si asta ma caracterizeaza si pe mine ca umblu prin tari straine de multi ani dar cu rostul vietii mele si incerc cu acest prilej sa-l invit la o organizatie umanitara din Sheffied,Uk macar cu imaginea dansului ptr. ca sunt cazuri sociale nu numai din Marea Britanie dar se enumera si Romania . Organizatia se numeste Cathedral Archer Project din orasul Sheffield /South Yorkshire .

  3. Printe te iubim si in stiu ce poveste te-as dori la locull ce vi se cuvine, nu dupa jocurile de culise aranjate de moastele din palatul nu stiu care! Ma bucur ca niciun cap monarhic nu-i baga in seama, cand te gandesti ca am avut o Regina Maria primita imparateste in America si nu mai spun celelalte tari! Bine faceti PRINTUL CALATOR,TITLU DE OPERETA, DAR ASA VA CUNOASTE LUMEA SI ASA VA INDRAGESTE1Sa traiti sanatos cu familia !

  4. Este foarte inspirata autodenumirea Print si Calator. !!!
    Ca nostalgica a Monarhiei ii doresc Printului nostru sanatate ,putere pentru VIITOR…si implinirea visului si a dorintei Majestatii sale Regele MIHAI!!!!!
    Doamne Ajuta !!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *

Te-ar putea intresa și
Cultura

‘’Măi române, românaș’’

26.11.21 19:45 Ultima modificare 26.11.21 19:10

‘’Ceata lui Ioniță’’ ne dăruiește un spectacol inedit de Ziua Națională! Diana Ioniță a pregătit alături de elevii ei o surpriză pentru a ne aduce…