Publicat la: 09.02.2018. 19:10 / 487 views

PERSONALITĂŢI BUZOIENE. GENERALUL DE DIVIZIE GHEORGHE D. MARINESCU

Pentru a revigora amintirea unor personalităţi locale în memoria colectivă a buzoienilor, Primăria a avut iniţiativa organizării unor activităţi la nivel de oraş. Seria de conferinţe a debutat cu prezentarea personalităţii generalului de divizie Gheorghe D. Marinescu de către doctorul în istorie Marius Nicoară. Conferinţele fac parte din seria de manifestări din acest an dedicate Centenarului Marii Uniri.

lectie 2Centrul de Cultură „Alexandru Marghiloman” a fost gazda primei conferinţe dintr-o serie dedicată marilor personalităţi buzoiene.

Iniţiativa aparţine Municipalităţii şi este menită să evidenţieze personalităţile buzoiene care au avut o contribuţie deosebită în diferite domenii şi de a le propune ca modele de urmat pentru tineri.

Doctorul în istorie Marius Nicoară, militar de carieră, a prezentat ieri publicului, format în marea majoritate din elevi ai Şcolii Militare de Maiştri Militari şi Subofiţeri a Forţelor Aeriene de la Boboc, figura emblematică a generalului de divizie Ghe. D. Marinescu

Gheorghe D. Marinescu a absolvit Hasdeul, apoi a optat pentru cariera militară.

În anul 1951 a fost condamnat la 25 de ani de muncă silnică pentru că, la 23 August 1945, a refuzat să defileze cu trupele pe care le comanda în faţa autorităţilor comuniste.

După 14 ani de închisoare, executaţi la penitenciarele Jilava, Aiud, Piteşti şi Gherla, a fost eliberat şi, în august 1989 s-a stins din viaţă la venerabila vârstă de 98 de ani. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>