Publicat la: 10.08.2017. 18:30 / 1.119 views

PE URMELE DACILOR. ARHEOLOGII AU DESCHIS PORŢILE CETĂŢII DE LA GRUIU DĂRII

În această zi unică din an, când arheologii au deschis porţile şantierului arheologic de la Pietroasa Mică, Gruiu Dării, vizitatorii au avut ocazia de a vedea cele mai proaspete descoperiri. Chiar dacă o parte din drum nu poate fi străbătută decât pe jos sau cu maşini de teren, situl arheologic a atras mulţi vizitatori.

arheologie 1 arheologie 3

Dacii din vecinătate veneau periodic în acest loc şi efectuau diferite ritualuri, după care depuneau acolo ca ofrandă, obiecte pe care le foloseau în viaţa de zi cu zi.

Programul zilei în care porţile au fost deschise larg pentru vizitatori a început încă de la primele ore. Localnicii au sosit la şantier chiar mai devreme de ora anunţată pentru deschidere. Înainte de a-şi picta pe faţă simboluri antice, copiii din Pietroasele au vizitat şantierul propriu-zis, unde săpăturile scot la iveală ce a mai rămas din obiectele pe care dacii le puseseră acolo.

Arheologii de la Muzeul Judeţean sunt ajutaţi în munca lor de mai mulţi tineri din sat. Mulţi dintre ei au studiat Istoria cu profesorul Danciu Daniel Druţu, care predă la Şcoala Gimnazială din Pietroasele.

Tinerii din Pietroasele s-au născut şi au crescut într-un loc încărcat de istorie. Oamenii mai găsesc încă prin ogradă ori prin grădini resturi din obiectele folosite de cei care locuiau pe aceste meleaguri şi le foloseau cu mii de ani în urmă. De aceea, ei acceptă cu plăcere să lucreze pe şantierele arheologice, mai ales că pot câştiga şi un bănuţ pentru vacanţă.

Săptămâna viitoare şantierul se va închide, aşa că arheologii lucrează continuu, cercetând cu migală şi consemnând orice mic obiect scos la iveală din pământ.

În cadrul acestei zile a porţilor deschise, în vecinătatea şantierului arheologic au fost amenajate şi două expoziţii. Una dintre ele era alcătuită din obiectele descoperite recent în şantier iar cealaltă, panotată, trecea în revistă o parte din istoria arheologiei pe aceste meleaguri.

Locurile din zona comunei Pietroasele sunt încărcate de istorie iar descoperirile arheologice sunt numeroase. Unele dintre ele pot fi vizitate dar, cele mai multe sunt îngropate la loc, pentru a fi conservate.

Poate că, într-un viitor mai scurt sau mai lung, siturile arheologice vor fi amenajate şi conservate „la vedere”, iar zona, vestită prin Cloşca cu puii de aur şi prin vinurile sale, va deveni şi mai atrăgătoare pentru turişti. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>