Publicat la: 26.10.2018. 18:16 / 805 views

PATRIMONIU UNIC ÎN EUROPA. „TABĂRA DE SCULPTURĂ TREBUIE SALVATĂ CU ORICE PREŢ”

Artiştii României atrag atenţia că tabăra de sculptură de la Măgura, patrimoniu unic în România, trebuie protejată. În poienile din jurul mănăstirii Ciolanu, 256 de lucrări sculptate în piatră de-a lungul a 16 ani sunt admirate permanent de mii de turişti. Din păcate, vicisitudinile vremii îşi lasă amprenta din ce în ce mai adânc în sculpturile unicat, care sunt un adevărat brand pentru judeţul Buzău.      

maguraÎntre anii 1970 şi 1985, câte 16 sculptori din toată ţara au cioplit, an de an, lucrări în piatră, ajutaţi de meşterii pietrari din Măgura.

În cei 16 ani, timp în care s-au desfăşurat cele 16 ediţii ale taberei, artiştii români au lăsat în poienile de la Ciolanu 256 de lucrări, o adevărată istorie a sculpturii contemporane româneşti.

Din păcate, trecerea anilor a început să îşi lase amprenta din ce în ce mai adânc asupra lucrărilor unicat, care stau sub cerul liber.

Artiştii României trag un semnal de alarmă şi solicită celor în drept să acorde o îngrijire mai atentă acestui muzeu în aer liber, un patrimoniu de artă unic în Europa.

Urmele trecerii vremurilor şi a fenomenelor naturale, din ce în ce mai agresive în ultimul timp, au afectat multe dintre sculpturi iar altele abia se mai zăresc din vegetaţia care le acoperă.

Artiştii plastici care au semnat operele unicat din poienile de la Măgura speră ca autorităţile locale să caute soluţii pentru a împiedica distrugerea statuilor.

Tabăra de sculptură de la Măgura se află în administrarea Muzeului Judeţean Buzău şi este expusă pe terenurile aflate în proprietatea Mănăstirii Ciolanu.

De ceva timp, chiria solicitată pentru aceste terenuri a crescut substanţial şi Consiliul Judeţean trebuie să aloce fonduri din ce în ce mai mari pentru a o achita. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!