Publicat la: 19.02.2020. 19:30 / 390 views

OMAGIU LUI BRÂNCUŞI. A FOST REÎNTREGIT ANSAMBLUL STATUAR DIN DUMBRAVA

Buzăul a sărbătorit astăzi Ziua Brâncuși, la 144 de ani de la nașterea marelui sculptor. Ansamblul funerar de la mormântul lui Petre Stănescu a fost reîntregit prin dezvelirea bustului în bronz al avocatului.

bust ansamblu 2La 144 de ani de la nașterea marelui sculptor Constantin Brâncuși, la ansamblul funerar de la mormântul avocatului Petre Stănescu din cimitirul Dumbrava, a avut loc un ceremonial de omagiere.

După ce bustul avocatului Petre Stănescu, turnat în bronz de Brâncuși, a fost dezvelit, a urmat un ceremonial religios.

Profesorul doctor Valeriu Șușnea, artist plastic și președintele filialei buzoiene a Uniunii Artiștilor Plastici din România a făcut un scurt istoric al operelor din ansamblul funerar, semnate de Brâncuși.

Ansamblul funerar din cimitirul Dumbrava i-a fost comandat lui Constantin Brâncuși de soția avocatului, Eliza, provenită din familia Seceleanu.

Cu banii obținuți de artist penttu realizarea ansamblului funerar de la Buzău, Constantin Brâncuși și-a făcut atelierul din Paris, devenit celebru odată cu marele sculptor al secolului XX.

Cele două lucrări de artă realizate de Brâncuși au avut un destin tumultuos și au ajuns din nou împreună după mulți ani cît au fost despărțite.

Din evenimentul de astăzi dedicat Zilei Brâncuși a mai făcut parte și lansarea volumelor ”Buzău – orașul cu statui furate”, scris de Nicolae Peneș și ”Cimitirul Dumbrava – o necropolă buzoiană impresionantă”.

Acest al doilea volum este rodul colaborării dintre Valeriu și Eduard Nicolescu, Marius-Adrian Nicoară și Valeriu Șușnea.

Pentru ca istoria să nu se mai repete, au fost instituite măsuri excepționale de paza și protecție a operelor de artă brâncușiene din Cimitirul Dumbrava, care mai pot fi admirate împreună timp de două săptămâni. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!