Publicat la: 15.04.2019. 18:40 / 269 views

OASPETE DE ONOARE LA HASDEU. LICEENII AU ASCUTAT CU INTERES POVESTEA ADOLESCENTEI DEŢINUTĂ POLITIC

Nina Moica, deţinut politic în perioada 1959-1964, a povestit astăzi la Hasdeu, elevilor care o ascultau aproape fără să clipească, ororile prin care a trecut prin închisorile de femei din România. Femeia a spus că a fost încarcerată în perioada în care era minoră, pentru că a împărţit manifeste.

invitat hasdeuNina Moica a fost arestată la nici 16 ani. Asta înseamnă că era mult mai mică decât elevii care au ascultat-o astăzi la Hasdeu. Fosta deţinută a răspuns invitaţiei profesorului de istorie Elena Năstăsoiu pentru a împărtăşi hasdeenilor momentele din viaţa de coşmar a temniţei comuniste.

Cu ochii umezi şi mâinile tremurânde, Nina Moica le-a povestit liceenilor momentul în care a fost arestată. A fost luată dintr-o sală de bal în prima zi de vacanţă, când nu împlinise încă 16 ani.

Nina Moica povesteşte că a trecut prin mai multe închisori de femei, însă cea mai grea perioadă pentru ea a fost cea petrecută la Jilava.

Nina Moică fusese condamnată la 20 de ani de temniţă, însă după cinci ani a fost eliberată. Şi acum, după 55 de ani, îşi aminteşte exact primul pas făcut în afara închisorii.

Nina Moica a fost sigurul copil al unei familii din Ardeal care, deopotrivă, iubea pământul şi ura comunismul. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>