Publicat la: 21.11.2019. 19:29 / 387 views

O MAMĂ SURDO-MUTĂ CERE AJUTOR. SUSŢINE CĂ ESTE VICTIMA SOŢULUI

O mamă surdo-mută care susține că fiica ei de aproape doi ani a rămas în grija unui bărbat violent și instabil psihic, după ce a fugit din căminul conjugal sătulă de bătăi și certuri, își strigă amărăciunea. Femeia apelează frecvent la Protecția Copilului, să convingă autoritățile că fiica ei se află în situație de risc, însă specialiștii susțin că nu au indicii că ar fi victima abuzurilor sau neglijenței.

muta sot muta 5

Lilia Stroie, o basarabeancă de 45 de ani, stabilită de peste un deceniu la Gălbinași, în județul Buzău, cere cu disperare ajutorul autorităților locale și al Protecției Copilului pentru a-și recupera fetița din casa soțului, pe care a ajuns să îl considere monstru după șase ani de căsnicie.

Bărbatul, care este cu 20 de ani mai în vârstă, este acuzat de Lilia că a fost extrem de violent, atât cu ea, cât și cu fetița, din cauza băuturii și a unei afecțiuni psihice. La sfârșitul lunii octombrie a părăsit căminul conjugal, din cauza bătăilor, însă fără fetiță, care a rămas în grija tatălui. Lilia mărturisește că a stat o noapte în bolta din cimitir, unde a fost înmormântat primul ei soț, apoi a fost găzduită de fosta soacră.

Prin intermediul unei interprete în limbajul mimico-gestual, mama cu probleme de vorbire și auz încearcă de aproape trei săptămâni să convingă autoritățile că fiica ei este neglijată și riscă să fie abuzată de tată, despre care spune că a avut internări la un spital de psihiatrie în urma unor accese de violență față de fostele sale partenere de viață.

Mai mulți săteni și câteva dintre cunoștințele cuplului Stroie par să-i dea dreptate basarabencei. Ei spun că bărbatul de 65 de ani este renumit în sat pentru scandalurile provocate atunci când bea peste măsură.

Bărbatul acuzat se numește Alexandru Stroie. A fost plecat mulți ani în străinătate, are copii mari din prima căsnicie, oameni realizați, iar de cinci ani a întemeiat o familie cu Lilia, care rămăsese de ceva vreme văduvă. După ce numele său a fost atras în scandal, Alexandru spune că a avut multe vizite din partea poliției, a celor de la Protecția Copilului. El spune că își iubește fetița ca pe ochii din cap și că niciodată nu i-ar face rău. Neagă că și-a bătut soția iar legat de niște poze în care soția lui apare cu un ochi învinețit, susține că singură s-a rănit după ce a venit băută acasă.

Bărbatul are o explicație și pentru acuzația potrivit căreia a fot internat într-un spital de psihiatrie, după ce a revenit în țară, din Spania.

Protecția Copilului recunoaște că a primit sesizări de la Lilia Stroie, prin intermediul unui interpret, dar că de fiecare dată a dispus vizite de monitorizare la domiciliul în care se află fetița. În urma anchetei a reieșit că fetița nu este neglijată sau abuzată.

Între timp, o anchetă socială a fost declanșată de autorități în vederea depistării unor eventuale probleme medicale ale tatălui, incompatibile cu calitatea de tutore.

Până la strângerea unor probe care să dovedească o eventuală instabilitate psihică a tatălui și care să permită includerea fetiței în sistemul de protecție, copilul rămâne în grija bărbatului de 65 de ani. Reprezentanții DGASPC Buzău spun că legea nu permite oricum preluarea micuței de la domiciliul ei, chiar dacă planează dubii asupra conduitei acestuia. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!