Publicat la: 04.07.2019. 18:16 / 488 views

NOI REUŞITE ALE CERCETĂTORILOR. BUSUIOC CU AROMĂ DE LĂMÂIE LA SCDL

Busuiocul cu miros de lămâie este noul produs cu care se mândresc specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău. Va avea succes, spun creatorii lui, mai ales în industria alimentară sau a parfumurilor şi cosmeticelor. Soiul creat la Buzău tocmai a fost omologat şi urmează să ajungă în grădinile din toată ţara.

culturi siteNu degeba busuiocului i se mai spune „regele ierburilor aromatice“. Poate fi condiment pentru diverse preparate culinare, plantă medicinală sau odorizant natural de cameră. Romanii încep să îi descopere beneficiile şi de aceea, cercetatorii buzoieni îi acorda o atenţie deosebită. În loturile experimentale au fost create până în acest an  peste zece linii de busuioc, fiecare cu proprietăţile sale, recomandate fie la prepararea unor sucuri, fie ca plante decorative.

Cea mai valoroasa creaţie este soiul Macedon, care miroase a lămâie!

O altă noutate gata să ajungă în grădinile legumicultorilor din toată ţara este chimenul, un soi care în ţara noastră creştea numai în flora spontană. Fructele au un miros şi gust puternice, asemănătoare cu ale anasonului, care provin de la uleiurile aromatice conţinute. Fructele de chimen, întregi sau măcinate, sunt folosite ca mirodenie în diverse feluri de pâine, în special pâinea de secară.
Cea mai mare realizare a cercetătorilor este aclimatizarea unei plante exotice, Lophantus, pe care românii au botezat-o Aromat de Buzău. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!