Publicat la: 01.02.2019. 19:19 / 1.179 views

MUZEUL VA SUPRAVIEŢUI. MUZEUL CHIHLIMBARULUI VA INTRA ÎN REABILITARE

Clădirea în care funcţionează Muzeul Chihlimbarului de la Colţi nu mai îndeplinea condiţiile necesare pentru a adăposti colecţia de exponate, care aparţine Muzeului Judeţean. Pentru că bugetul comunei, în a cărui proprietate se află clădirea muzeului, nu permitea reabilitarea ei, consilierii locali au aprobat ieri trecerea în patrimoniul Consiliului Judeţean. Acesta va aloca fondurile necesare şi, din această primăvară, Muzeul Chihlimbarului din Colţi va intra în reparaţii şi va fi modernizat.

muzeu coltiDe-a lungul anilor, clădirea Muzeului Chihlimbarului din Colţi s-a deteriorat şi nu mai îndeplinea condiţiile necesare pentru expunerea şi păstrarea colecţiei, care aparţine Muzeului Judeţean.

Clădirea se afla în proprietatea comunei iar Consiliul Local Colţi nu dispunea de fondurile băneşti necesare pentru repararea şi modernizare ei.

Din acest motiv, consilierii au aprobat trecerea acesteia în patrimoniul Consiliului Judeţean.

Consiliul Judeţean va prelua clădirea pe o perioadă nedeterminată şi va aloca sumele necesare pentru reabilitarea  şi modernizarea muzeului de la Colţi.

Pentru început vor fi necesare intervenţii la acoperiş, la structura de rezistenţă din lemn şi la elementele ornamentale, dar şi la scările din lemn, aflate într-o stare avansată de degradare.

Totodată, wc-ul din curte, caracteristic anilor ‘60, va fi înlocuit cu un grup sanitar modern, conform cerinţelor  secolului în care trăim.

Pentru o perioadă de timp, când se va lucra la interiorul clădirii, obiectele de patrimoniu ar putea fi retrase la Buzău.

Şantierul de la Muzeul Chihlimbarului ar putea fi deschis încă din primăvara viitoare şi se va face tot posibilul ca vizitatorii să îl poată vizita cât mai repede.

Preşedintele Neagu se gândeşte să reabiliteze şi drumul care leagă comuna Colţi de siturile rupestre de la Aluniş.

Anual, Muzeul Chihlimbarului este vizitat de cel puţin 7-8 mii de turişti români şi de peste hotare. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!