Publicat la: 16.01.2020. 19:32 / 803 views

MUZEU UNIC LA MÂNZĂLEŞTI. SUNT EXPUSE OBIECTE DIN VIAŢA STRĂMOŞILOR

Ştiaţi că atunci când coseau ”ii” strămoşii noştri strecurau intenţionat o greşeală? Are o semnificaţie care ţine de legătura omului cu divinitatea. Dar, aţi avut vreodată ocazia să aflaţi semnificaţia rombului prezent în decoraţiunile tradiţionale, care l-a inspirat pe Brâncuşi atunci când a gândit Coloana infinitului? Toate aceste curiozităţi îţi sunt potolite într-un loc unic, un muzeu amenajat într-o comunitate arhaică din Munţii Buzăului, de la un ghid hărăzit cu darul povestirii.

 muzeu sat 9 muzeu sat 2

La Mânzăleşti se află un muzeu unic în ţară, unde sunt expuse obiecte din viaţa strămoşilor, care au ajutat omul să reziste scurgerii timpului. Atunci când îi treci pragul simţi că păşeşti în trecut şi te strecori în viaţa de odinioară, cu bune şi rele, a muntenilor. La intrare îţi va sări în ochi Pomul Vieţii cu rădăcini înfipte în sare. Coborârea în timp îţi este călăuzită de ghidul muzeului, o învăţătoare cu harul povestirii.

Poveştile pe care turiştii le aud în periplul printre vechile ”ii” şi ştergare, unele atârnate de crengile copacului ce simbolizează viaţa, fascinează indiferent de vârstă. Oaspeţii sunt uimiţi când aud, de exemplu, de ce strămoşii noştri strecurau intenţionat mici greşeli în croielile lor. Aveau rolul de a-i aminti purtătorului să nu fie mândru când îmbracă frumoasa cămaşă, deoarece perfecţiunea nu este pe pământ, ci în ceruri.

Aflăm că războaiele de ţesut erau nelipsite din casele ţăranilor. Învăţau să le folosească din pruncie. Tot în copilărie aflau de la bătrâni şi însemnătatea motivelor brodate pe straie ori pe ţesăturile care împodobeau casele.

Muzeul ”Timpul omului” are două camere. Prima este dedicată universului feminin iar cealaltă ocupaţiilor care îi ajutau pe bărbaţi să asigure prosperitatea gospodăriilor. Olăritul a fost până nu demult principala meserie a bărbaţilor din această zonă, pricepere moştenită de la strămoşii daci. Sunt expuse în muzeu vase şi oale din ceramică realizate în Mânzăleşti, cuptorul de arsoare a vaselor de lut, roata olarului dar şi alte unelte vechi.

Măcinatul grânelor, care se făcea în mori manuale, era nu numai o sarcină gospodărească ci şi un prilej de întâlnire şi socializare pentru oamenii locului. În micul punct de vizitare apar şi câteva exponate stranii, cruci din lemn înfipte în ulcele de pământ, care simbolizează închiderea ciclului vieţii. Călătoria printre obiectele vechi de sute de ani şi poveştile triste din spatele lor durează câteva ore, timp care însă pare comprimat, insuficient.

Muzeul „Timpul Omului” a fost amenajat de geologi, etnografi, muzeografi, artişti şi meşteri populari locali. Comuna Mânzăleşti se află la 50 de kilometri de oraşul Buzău, pe Valea Slănicului. (Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!