Publicat la: 11.10.2018. 17:06 / 1.015 views

MOMENT IMPORTANT, AZI, LA BOBOC. AVEM PRIMA FEMEIE INSTRUCTOR DIN AVIAŢIA ROMANEASCĂ

Are 30 de ani si un CV impresionant caruia astazi i s-a mai adaugat o calificare: instructor de zbor pe un avion cu reactie. Vorbim despre Oana Ardeleanu – prima femeie instructor din aviația românească. Misiunea de obținere a certificatului de calificare a fost atent supervizată de cel care a instruit-o dar care, astăzi, a fost pe poziția elevului. Evaluarea pentru obţinerea calificării de instructor de zbor pe aeronava IAR 99 a avut loc la Baza Aeriană de Instruire şi Formare a Personalului Aeronautic de la Boboc.

avion1  oana ardeleanu

Pentru Oana avionul IAR 99 nu mai are niciun secrect. Orice zbor îl începe cu o verificare atentă a avionului. Se urca în avion  în cabina doi, acolo unde este locul pilotilor-instructor.

În fata ei, pe locul unde a stat şi ea în trecut şi unde a adunat sute de ore de zbor, stă de această dată cel care a instruit-o, cel de la care a învâțat meseria de pilot. La comanda Oanei, comandorul Marius Ionita, pe post de elev, execută manevrele pentru decolare.  

Aeronava e sus în aer și acolo totul este dirijat de Oana. Zborul de certificare durează o jumătate de oră și este executat la o altitudine de peste 3.000 m.  Elevul ei execută, viraje de luptă, loopinguri și tonouri, adică tot ceea ce îi este necesar unui pilot militar.  

Cel care ascultă comunicațiile dintre aeronava în care zboara Oana și turnul de control, e foarte sigur că examenul va fi floare la ureche, asta pentru că pilotul Oana Ardeleanu are experiența necesară noii calificări.

La final, colegul de zbor îi oferă flori proaspătului instructor, în semn de apreciere pentru lecția primită la mare altitudine. Capitanul Oana Ardeleanu nu se simte cu nimic mai presus față de colegele sale pilot chiar dacă de azi a devenit profesorul piloților, de acolo de sus, din zările înalte.

Oana Ardeleanu spune că va continua să se pregătească și să învețe chiar și de la elevii săi. Ea are acum peste 600 de ore de zbor dintre care mai mult de jumătate pe IAR 99 Standard. Aeronava pe care a devenit instructor este un avion subsonic de antrenament avansat și atac la sol.

(Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!