Publicat la: 08.05.2018. 18:29 / 861 views

MINUNE A NATURII, LA DOI PAŞI DE ORAŞ. LA CERNĂTEŞTI, O ADEVĂRATĂ GRĂDINĂ BOTANICĂ

Poate mulţi dintre locuitorii Buzăului nu au habar despre unele dintre minunăţiile judeţului nostru. Una dintre ele se află pe drumul spre Vulcanii Noroioşi sau Focul Viu. Este vorba despre o rezervaţie naturală unică, a cărei frumuseţe nu poate fi admirată decât un timp foarte scurt din an. Vorbim despre Dealul cu Lilieci, unde această floare creşte spontan şi se găseşte în trei nuanţe. Înfloreşte în această perioadă. 

liliac 4O dată pe an, natura le oferă localnicilor din Cernăteşti, localitate de pe Valea Slănicului, foarte multe flori. Culmea dealului din dreptul localităţii este colorat în această perioadă a anului de liliacul sălbatic care înfloreşte la sfârşitul lunii aprilie. Este prilej de excursie nu numai pentru amatorii de drumeţii ci şi pentru copiii din zonă. 

Liliacul din rezervaţia de la Cernăteşti înfloreşte la sfâşitul lunii aprilie şi ţine până după 15 mai. În aceste zile, turiştii popsesc în cea mai mare rezervaţie floristică din zonă, între vizitele programate la Vulcanii Noroioşi şi Focul Viu.

 În anul 2000, „Dealul cu Lilieci” a fost declarat rezervaţie naturală de interes naţional iar de atunci zona este monitorizată de către responsabilii Agenţiei pentru Protecţia Mediului. Se întinde pe aproximativ trei hectare şi se află în partea vestică a comunei Cernăteşti, pe Dealul Săpoca. 

Pentru a ajunge la culmea cu liliac înflorit, o poţi lua pe drumul judeţean DJ 203K ce leagă satul Săpoca de Vlădeni. De aici se ajunge în lunca dreaptă a văii Slănicului, afluent al râului Buzău, pe partea vestică a satului Cernăteşti. Până pe dealul de deasupra comunei Cernăteşti, trebuie să parcurgi un drum de pământ, de circa patru kilometri. Singura cale de acces este un drum destinat exploatării agricole format de-a lungul vremii de căruţele şi tractoarele cu care proprietarii de pământuri îşi lucrează culturile.(Mirela Copariu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!