Publicat la: 01.12.2020. 19:17 / 408 views

MEMORIAL “775”. CÂTE UN STEJAR, PENTRU FIECARE EROU AL REGIMENTULUI 48

Prinos adus azi soldatilor buzoieni care si-au pierdut viata in primul razboi mondial.  775 de stejari au fost plantati in Crang, in amintirea celor 775 de ostasi ai Regimentului 48 Infanterie, cazuti la datorie sau secerati de tifos. La radacina fiecarui stejar a fost presarat pamant adus de la Deleni, comuna unde au fost ingropati eroii.

copaci crang 3 monument crang 2

Cei 775 de stejari plantați în Crâng, în zona Foișorului reprezintă un omagiu adus soldaților din Regimentul 48 Infanterie, unitate care-și avea sediul chiar în cel mai mare parc al Buzăului. Tinerii ostași și-au pierdut viața pe meleaguri îndepărtate, în nordul țării, secerați nu de  gloanțele germane ci de bolile care puseseră stăpânire pe tranșee. La rădăcina fiecărui stejar a fost presărat pământ adus de la Deleni, Iași, locul unde odihnesc soldații buzoieni.

Țărâna a fost adusă  chiar din cimitirul de la Deleni, acolo unde odihnesc cei 775 de soldați. Ei au fost înhumați așa cum se cuvine într-un cimitir al eroilor reabilitat în 2012. Mulți ani, osemintele lor au zăcut într-o groapă comună.

Unul dintre cei 775 de stejari a fost plantat chiar de un strănepot al unuia dintre soldații care și-au pierdut viața în nordul României.

În urmă cu mai bine de un secol, în satul Maxut, comuna Deleni, sute de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău au fost răpuși de tifos exantematic și febră recurentă.  În dreptul fiecărui stejar plantat zilele acestea în Parcul Crâng sunt afișate numele, gradul și împrejurările în care și-a găsit sfărșitul fiecare soldat al regimentului. (Andrei Solomon)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!