Publicat la: 04.03.2021. 19:46 / 1.026 views

MĂRTURII DE LA MARELE CUTREMUR. 44 DE ANI DE LA SEISMUL DIN 1977

56 de secunde de groază, pereți parcă făcuți din plastilină cu mișcări ce sfidează legile fizicii, mobilă distrusă, sunete de sticlă spartă, tipetele oamenilor, copaci îndoiți parcă până la pământ, o noapte în beznă. Filmul bulgăresc “Dulce și amar”, senzația de neputință. Sunt doar câteva dintre reperele buzoienilor care au trăit cutremurul din 1977. În fiecare an, ei retrăiesc drama acelei nopți dar și momentele care au urmat după seismul care a ucis peste 1500 de români.

site cutremur 2 site cutremur 1

“Coșmar” este cuvântul pe care-l rostesc cei întrebați cum au trăit cutremurul de la ora 21:22.  Sunt descrise imagini ireale, desprinse parcă dintr-un scenariu apocaliptic. Groaza cea mare au trait-o cei care au locuit la bloc. Unii dintre cei intervievați erau copii, alții adulți. Nimeni însă nu era pregătit pentru un eveniment de o asemenea magnitudine.

Drama buzoienilor a continuat și după cutremur. Din cauza fricii, nimeni nu mai avea curaj să urce din nou în apartamente. Orașul era cufundat în beznă. Unele clădiri cedaseră și se transformasră în mormane de moloz. Cât despre informație, aceasta lipsea cu desăvârșire. Postul de televiziune national își încheiase emisiunea, radioul nu mai emitea. Telefoanele, mute. Oamenii nu-și puteau suna rudele și nici nu puteau primi vești despre ce se întâmplase în alte părți ale țării. Puteau doar să constate urmările seismului. Mulți dintre buzoieni au luat orașul la pas, doar ca să vadă ce s-a stricat prin municipiu, în urma minutului de coșmar.

După 44 de ani, cutremurul din 4 martie 1977  continuă să fie unul dintre coșmarurile care îi bântuie pe români. Din păcate, la 44 de ani de la groaznicul eveniment, riscul rămâne la fel de mare, cele mai multe dintre blocurile ceaușiste s-au degradat constant, astfel că urmările unui eveniment similar sunt greu de anticipat. (Andrei Solomon)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!