Publicat la: 24.02.2020. 18:32 / 1.800 views

LUAȚI PE NEPREGĂTITE! AUTORITĂȚILE, DEPĂȘITE DE PRIMUL CAZ SUSPECT

Criza de aseară a arătat cât de nepregătite au fost autoritățile buzoiene în a gestiona o situație de urgență, în contextul prevenirii cazurilor de coronavirus. Practic, din momentul în care femeia revenită din Italia a sunat la 112, s-a constatat un lanț de bâlbâieli din partea factorilor de decizie. În plus, Centrul de carantină de la Tabăra Arbănași nu era pregătit pentru cazarea acestor cazuri.

prefect sedinta coronavirus femeie suspecta coronavirus

Aproape 12 ore a durat întreaga operațiune de izolare a femeii în Centrul de carantină de la Tabăra Arbănași, de la momentul în care buzoianca a sunat la 112 și a anunțat că vine dintr-o zonă afectată de coronavirus.

Astăzi, decidenții responsabili de gestionarea situației de criză de aseară au oferit momente penibile în ședința Colegiului Prefectural, atunci când au fost întrebați de cronologia evenimentelor după primirea apelului la 112. În loc să răspundă la întrebări, prefectul, care are și calitatea de președinte al Comitetului Județean de Urgență, a pasat întrebarea către șefa Direcției de Sănătate Publică. Cristina Ungureanu nu a putut preciza orele estimative ale intervențiilor, în timp ce șeful de la Casa Albă ar fi trebuit să știe că toate aceste date pot fi furnizate de comandantul ISU, având în vedere că apelul femeii a ajuns în dispeceratul SMURD.

 Cristina ungureanu DSP  Valeriu Enache ISU

Abia după ședință, întrebat de jurnaliști, inspectorul șef al ISU Buzău a furnizat datele privind intervențiile efectuate de echipajul special de al SMURD. Potrivit comandantului ISU, femeia a sunat la 112 la ora 17.33, confirmând faptul că buzoianca a așteptat mai bine de o oră și jumătate în stradă, până când au fost îndeplinite toate condiţiile de echipare a personalului și de transport cu izoletă.

Din raportul de serviciu al ISU, reiese că femeia ajuns la ora 19:19, la secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență, dar nu a fost imediat izolată într-un pavilion dezafectat de la Gârlași. A stat în autospecială, în izoletă, timp de mai bine de două ore. 

Niciun responsabil implicat în criza de aseară nu a putut explica motivele pentru care femeia a rămas peste două ore în ambulanța SMURD, în curtea Spitalului Gârlași.

În realitate, autoritățile de la Buzău nu au fost pregătite pentru a face față cu promptitudine unei astfel de situații. Aseară, când s-a pus problema internării unei persoane în Centrul de carantină de la Arbănași, s-a aflat că locația nu avea încă toate condițiile corespunzătoare.  

caz coronavirus 2 caz coronavirus

În jurul orei 4:00 dimineața, cu acceași autospecială, buzoianca a ajuns în Centrul de carantină de la Arbănași, unde i-au și fost recoltate probe biologice, pentru a fi trimise spre analiză la București.

Întrebat dacă aseară s-a acționat conform unor proceduri bine definite, prefectul Leonard Dimian a dat vina pe faptul că a fost primul caz aparte, cu care s-au confruntat autoritățile buzoiene.

Femeia va rămâne izolată în Centrul de carantină de la Arbănași, asistată medical în permanență, timp de 14 zile. Starea ei este foarte bună, fiind asimptomatică. La orice suspiciune privind semne de boală, buzoianca va fi transferată la un spital din Capitală. Analizele de laborator sunt așteptate în următoarele două zile. (Mihai Bunăziua)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!