Publicat la: 09.02.2015. 19:33 / 5.475 views

LECŢIA ISLANDEZĂ (II)

BREBENELNoii guvernanţi le cereau islandezilor să plătească greşelile foştilor guvernanţi şi ale bancherilor, câte 100 euro de persoană pe lună timp de 15 ani, cu o dobândă de 5,5%. Acest lucru a umplut paharul nemulţumirilor. Odată cu acţiunile guvernului au început presiunile organismelor financiare internaţionale care ameninţau cu represalii, că vor izola ţara şi că vor îngheţa conturile ţării. Preşedintele ţării a jucat un rol foarte important. În martie 2010 a fost organizat un referendum la care 93 % dintre islandezi s-au declarat împotriva returnării datoriilor. Cetăţenii erau din ce în ce mai furioşi. La presiunea maselor guvernul a deschis procese civile şi penale responsabililor crizei financiare. S-au emis mandate internaţionale de arestare pentru fostul preşedinte al ţării şi bancherii implicaţi, chiar dacă unii reuşiseră să părăsească ţara.
Însă partea cea mai interesantă de acum vine. S-a decis elaborarea unei noi constituţii care să nu mai subordoneze ţara organismelor financiare internaţionale. Pentru scrierea ei s-a adoptat un sistem unic în lume, adică au fost aleşi 25 de cetăţeni dintre 522 de adulţi care nu făceau parte din nici un partid politic, recomandaţi de 30 de alţi cetăţeni. Documentul rezultat nu a fost rodul muncii politicienilor, el a fost scris pe internet. La toate punctele de vedere ale comisiei celor 25 de membri, cetăţenii puteau trimite comentarii şi sugestii. Astfel, constituţia a fost scrisă de popor şi adoptată fără nici un fel de probleme. Cred cu tărie că ar trebui să le propunem cetăţenilor români responsabili un astfel de model. Dacă cel original românesc, cu găştile mafiote transpartinice, nu este în folosul cetăţeanului, consider că a venit momentul să trimitem clasa politică actuală la lada de gunoi sau la puşcărie, după caz, şi să găsim fiecare în parte un cetăţean model care să fie inclus pe o listă naţională. Condiţiile de la noi sunt identice, dacă nu cumva mai grave, cu cele din Islanda. Reacţia trebuie să fie pe măsură. Un mic exemplu de la noi cred că s-ar impune. În timpul crizei economice, România a luat, printre multe altele, un împrumut în condiţii înrobitoare de 20 de miliarde de dolari pe care îl plătim noi, cetăţenii. Banii au ajuns la băncile străine din ţară şi care au fost repatriaţi în ţările de origine. Cu aceşti bani s-ar fi putut face vreo 3300 km de autostradă, la preţuri şi standarde europene, sau vreo 40.000 de şcoli, sau vreo 1000 de spitale super dotate sau vreo 400.000 de apartamente. Ce s-a realizat? Închiderea de spitale, comasarea şcolilor, drumuri şi autostrăzi ioc, subfinanţarea educaţiei şi sănătăţii, tăieri de pensii şi salarii. Iar canaliile şi călăii naţiunii române sunt bine mersi şi ne mai dau lecţii de morală şi onestitate. Consider că cei care au fost şi mai sunt în fruntea ţării ar trebui să fie judecaţi pentru genocid împotriva naţiunii române, subminarea economiei naţionale şi trădare.
Alt lucru semnificativ s-a întâmplat în Argentina, prin anul 2002. Poporul a decis, acolo unde poporul are demnitate şi nu este o populaţie, să nu mai dea nici un ban înapoi organismelor internaţionale. Şi la ei veneau funcţionăraşii mărunţi ai FMI (vă mai amintiţi de Paul Thompson?), să implementeze preţioasele indicaţii de subjugare totală pentru argentinieni. Cu aceşti bani nereturnaţi, Argentina s-a dezvoltat şi şi-a relansat economia. Acum este o ţară competitivă, în ciuda ameninţărilor, nu mai are datorii, iar d-na preşedinte a recomandat FMI că dacă are nevoie de bani să vină să se împrumute de la Argentina.
Este exemplul a două ţări din emisfere geografice şi de tipologii diferite: scandinavă şi latină. Deci, se poate. Lecţia de demnitate, de mare patriotism şi caracter trebuie să prindă şi la noi. Există deja o iniţiativă în acest sens. Suntem mulţi, putem fi toţi. Sus inima, români!
Stan Brebenel

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!