Publicat la: 10.09.2018. 18:55 / 898 views

LÂNA ÎŞI RECAPĂTĂ VALOAREA. CRESCĂTORII DE OI NU O MAI COSIDERĂ UN DEŞEU

Până acum doi ani, crescătorii de ovine nu aveau unde să vândă lâna şi preferau să o arunce. După implementarea unui program naţional de colectare, preţul acesteia a crescut substanţial. La Buzău încă nu au fost înfiinţate centre de colectare.

lanaDupă cum se învăţa la şcoală, ştiam cu toţii că de la ovine se foloseşte carnea, laptele şi lâna.

Numai că, din 1989 până acum doi ani, datorită faptului că centrele de prelucrare a lânii au dispărut, aceasta a început să fie considerată de oieri ca un deşeu şi, ca atare, preferau să o arunce.

Cu doi ani în urmă, a fost implementat un program guvernamental naţional de colectare a lânii.      

În prezent, preţul lânii a crescut semnificativ iar cei 136 de crescători buzoieni, beneficiari ai programului guvernamental au vândut statului peste 171.000 de kilograme de lână.

Cantitatea este cu mult mai mare pentru că exportatorii şi samsarii au mai colectat şi ei cantităţi importante.

În marea majoritate, lâna românească merge la export.

Preţul lânii este cu atât mai mare, cu cât şi calitatea acesteia este una superioară.

Crescătorii care au animale de rasă pot vinde lâna şi cu 5,50 lei pe kilogram.

Din păcate, astfel de fermieri sunt mai rari la Buzău.

Pentru anul acesta vor fi înfiinţate şi în judeţul nostru centre de colectare, spălare şi pieptănare a lânii, pentru ca aceasta să potă merge direct la export.

Poate că, pe viitor, odată cu creşterea cantităţii şi calităţii lânii colectate de la crescătorii de oi, vor apărea şi fabricile de prelucrare şi vom exporta din nou stofe, covoare sau obiecte de îmbrăcăminte din lână românească. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!