Publicat la: 12.10.2017. 18:20 / 2.561 views

ÎNCĂ O GENERAŢIE DE SACRIFICIU. EDUCAŢIE FĂRĂ AUXILIARE, LA CLASA PREGĂTITOARE

Unde dai şi unde crapă, este o vorbă care poate rezuma situaţia la care s-a ajuns după încercarea lăudabilă a Ministerului Educaţiei de a stopa risipa de bani publici pe auxiliare. Măsura interzicerii materialelor didactice ajutătoare a produs un nou haos într-un sistem şi aşa sufocat de experimente. Context în care nu ne mai miră să reauzim pronunţându-se sintagma ”încă o generaţie de sacrificiu”. Urmăriţi un reportaj despre efectele resimţite la clasa pregătitoare.

pregatitoare 4Nicuşor Lupşan este învăţător la clasa ”Boboceii curioşi” de la Şcoala nr.11 din municipiul Buzău. Este unul dintre cei aproape 200 de dascăli buzoieni cu misiunea de a-i pregăti pe micuţi pentru clasa I. Aidoma celorlalţi profesori, în a doua zi de şcoală, a primit ordinul clar de a nu utiliza auxiliarele în activitatea de la catedră.

În aceste condiţii, pe bănci nu se mai regăsesc principalele materiale didactice ajutătoare. Învăţătorul Lupşan ne explică de ce sunt atât de importante auxiliarele pentru elevii din clasa pregătitoare.

Puşi în faţa faptului împlinit, invăţătorii sunt nevoiţi să se adapteze şi să le ofere elevilor alternative, pentru a-i stimula.

Ne mutăm la clasa ”Parcul de distracţii”, de la Şcoala Nicolae Titulescu, din cartierul buzoian cu acelaşi nume. Învăţătoarea Gabriela Jilavu face un tur printre bănci pentru a observa cum au lucrat copiii pe aceleaşi fişe scoase la imprimantă, de pe internet.

Soluţiile de avarie sunt costisitoare, dar cel mai important este ca elevii să fie stimulaţi prin activităţi practice cât mai apropiate de cerinţele vârstei.

Costuri au avut şi părinţii, înainte de începerea anului şcolar, atunci când învăţătorii le-au recomandat ce auxiliare să cumpere. Degeaba, însă. Între timp, a sosit mult contestatul ordin.

La clasa pregătitoare, ţinând cont chiar de programa şcolară impusă de Minister, auxiliarele reprezentau o sursă importantă pentru a-i capacita pe elevi.

Cu o modestie de invidiat, învăţătorii spun că se descurcă. Până când… nu se ştie. Unda verde pentru auxiliarele ce vor fi agreate de Minister se lasă aşteptată.     

Aşadar, interzicerea auxiliarelor produce efecte pe care decidenţii din sistem ar fi trebuit să le anticipeze. Într-adevăr, e necesară o rezolvare a problemei costurilor uriaşe cu editurile, dar măsurile luate intempestiv nu ar fi trebuit să aibă consecinţe ce pot ajunge la limita încălcării dreptului la educaţie. (Mihai Bunăziua)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>