Publicat la: 07.03.2018. 19:16 / 1.944 views

FIERUL DE CĂLCAT. ISTORIC, UTILITATE ŞI RAFINAMENT

Astăzi, la Muzeul Judeţean a fost vernisată expoziţia temporară „Fierul de călcat. Istoric, utilitate şi rafinament”. Expoziţia este alcătuită din piese care fac parte din colecţia privată Răzvan Leşevschi şi din patrimoniul Muzeului Judeţean Buzău şi al Muzeului Agriculturii din Slobozia. Alături de aceste obiecte, nelipsite din gospodăriile oamenilor de la apariţia lor şi până în prezent, vizitatorii au putut admira şi costume tradiţionale româneşti.       

fiare 3Peste 150 de fiare de călcat, provenind din cele mai vechi timpuri şi până în zilele noastre, sunt expuse la Muzeul Judeţean în expoziţia temporară „Fierul de călcat. Istoric, utilitate şi rafinament”!

Nucleul expoziţiei este format din colecţia privată Răzvan Leşevschi, la care s-au adăugat peste 40 de piese din colecţia Muzeului Naţional al Agriculturii din Slobozia şi aproape 20 de piese care aparţin Muzeului Judeţean Buzău.

Curatorul expoziţiei şi muzeograful Fănica Gherghe de la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia au făcut un scurt istoric al fierului de călcat şi al evoluţiei acestuia până în prezent.

În anul 1872 au apărut fiarele electrice de călcat care, au evoluat până la staţiile de călcat pe care le folosesc gospodinele din zilele noastre.

Printre cele peste 100 de exponate care fac parte din colecţia Răzvan Leşevschi se află şi un fier electric, folosit de armata germană în cel de-al Doilea Război Mondial.

Pentru cei prezenţi la vernisaj a avut loc şi o mică demonstraţie pentru a arăta cum se folosea fierul de călcat cu jar, o ustensilă care făcea parte din dotarea gospodăriilor din trecutul nu prea îndepărtat.

Expoziţia „Fierul de călcat. Istoric, utilitate şi rafinament” va putea fi vizitată până pe 16 aprilie, în timpul programului de lucru al Muzeului Judeţean.

Pentru cei care vizitează expoziţia individual preţul biletului este de 4 lei, pentru grupurile de peste 10 persoane, este de 2 lei fiecare bilet iar pentru elevi şi studenţi 1 leu, individual sau în grup. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!