Publicat la: 26.07.2018. 18:22 / 2.805 views

EXPONAT DE TEZAUR. CEL MAI MARE BULGĂRE DE RUMANIT DIN LUME

În Colecţia „Tezaur” a Muzeului Judeţean Buzău figurează şi un exponat unic în lume. Este vorba despre o pepită de Rumanit, un chihlimbar specific românesc, format în zona Carpaţilor de curbură, mai precis pe teritoriul comunei Colţi din Buzău. Până acum, blocul de Rumanit este considerat a fi cel mai mare din lume, atât ca dimensiuni, cât şi ca greutate.      

pepita 1Cu ani în urmă, la Colţi, în judeţul Buzău, a fost extrasă din munte cea mai mare bucată de chihlimbar din lume. Chihlimbarul de Colţi, denumit Rumanit, este uşor de recunoscut pentru că are culoarea verde închis spre negru.

Pepita de ambră, care a fost expusă în Muzeul Chihlimbarului de la Colţi pentru o anumită perioadă, a fost clasificată ca obiect de tezaur şi a fost adusă la Muzeul Judeţean. Ea are o vechime cuprinsă între 40 şi 70 de milioane de ani şi are o valoare inestimabilă. De aceea, pentru expunerea ei sunt necesare măsuri suplimentare de siguranţă.

Locuitorii din zona comunei Colţi consideră că bucăţile de chihlimbar pe care le găsesc prin munţii lor sunt purtătoare de noroc şi le păstrează în case. Pulberea de ambră era folosită şi în prepararea unor tincturi şi, în amestec cu ţuica de Buzău, se considera că previne răceala.

Dar, cel mai cunoscut domeniu în care este folosit chihlimabarul este cel al obiectelor de podoabă. Din această răşină se confecţionează medalioane, brăţări, mărgele, inele dar şi obicte decorative. Pe vremea când era extras industrial din mina de la Colţi, bucăţile de chihlimbar erau prelucrate şi de către deţinuţii de la fosta închisoare din Buzău.

(Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!