„DRAGOBETE VERSUS SFÂNTUL VALENTIN”. SĂRBĂTOAREA IUBIRII LA ROMÂNI
Pe 24 februarie, când se sărbătoreşte Dragobetele, centrul atenţiei se mută la Muzeul Judeţean. Aici, buzoienii vor putea să afle ce şi cum trebuie să facă de Dragobete, îşi vor putea „oficializa” pentru o zi iubirea sau vor putea merge la teatru. La Poarta lui Dragobete îi aşteaptă fotograful pentru a le imortaliza întâlnirea de ziua iubirii la români.
Încă de acum patru ani, Consiliul Judeţean Buzău organizează sărbătorirea iubirii la români de Dragobete, pe 24 februarie. Ca alternativă la Valentine’s Day, o sărbătoare occidentală importată, dar care a devenit în timp mai mult o afacere pentru comercianţi, organizatorii propun varianta românească tradiţională .
Muzeul Judeţean, gazda evenimentului, va supune dezbaterii publice tema „Dragobete versus Sfântul Valentin”, unde se va explica şi istoricul celor două sărbători.
Dragobetele şi Sf. Valentin sunt două sărbători ale primăverii, ale renaşterii naturii şi ale iubirii.
Cu ajutorul colegilor din alte instituţii muzeale din ţară, vor fi proiectate filme documentare despre sărbătorirea Dragobetelui în satul românesc arhaic şi despre obiceiurile din diferite zone ale ţării.
Alături de Muzeu, în organizarea evenimentului s-a implicat şi Teatrul George Ciprian.
De asemenea, artistul fotograf Ion Tăbăcaru îi va fotografia pe „îndrăgostiţi” sub o cunună a iubirii denumită simbolic „Poarta lui Dragobete.
Buzoienii care vor veni în ziua de Dragobete la Muzeul Judeţean, vor primi ca amintire un certificat simbolic de căsătorie. (Corneliu Floriceanu)