Publicat la: 15.05.2017. 18:03 / 962 views

DISTRUGEREA DOAMNEI NEAGA. UN TRUNCHI DE COPAC A RUPT SCULPTURA ÎN BUCĂŢI

Sculptura „Doamna Neaga”, care face parte din tezaurul de sculptură de la Măgura, a fost făcută bucăţi. Lucrarea, semnată de sculptorul Gheorghe Coman, nu a fost vandalizată de vreun turist ori dărâmată de vreun animal. Peste ea s-a prăbuşit un trunchi de copac, care a rupt-o în mai multe bucăţi.

DNA NEAGASculptura Doamna Neaga, „regina Buzăului”, a fost distrusă de un copac uriaş, care s-a prăbuşit peste ea şi a rupt-o în bucăţi.

Între anii 1970 şi 1985, câte 16 sculptori din toată ţara au cioplit, an de an, lucrări în piatră, ajutaţi de meşterii pietrari din Măgura.

Sculptorul Gheorghe Coman a participat la mai multe ediţii ale Taberei de Sculptură şi a creat un ciclu istoric cu lucrările Doamna Neaga, Vlad Vintilă Vodă ori Pârvu Mutu, vestitul pictor de biserici.

Din păcate, în atâţia ani de la aşezarea statuilor prin poienile de lângă mănăstirea Ciolanu, pădurea s-a extins, copacii au crescut şi unele dintre lucrări abia dacă se mai zăresc printre ramuri.

Iată că, un astfel de copac s-a rupt şi a distrus una dintre sculpturi.

În cei 16 ani, timp în care s-au desfăşurat 16 ediţii ale taberei, artiştii români au lăsat în poienile de la Ciolanu 256 de lucrări, o adevărată istorie a sculpturii contemporane româneşti.

De curând, Consiliul Judeţean şi-a propus să revitalizeze acest brand buzoian, care atrage şi acum turiştii din ţară şi de peste hotare şi să ofere şi artiştilor mai tineri posibilitatea de a crea aici.

Ar fi bine ca odată cu punerea în practică a acestui proiect, şi vechile sculpturi de la Măgura să fie protejate. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!