Publicat la: 28.05.2014. 20:53 / 1.543 views

DE LA HASDEU LA PREMIUL NOBEL. AMINTIRI DESPRE G.E. PALADE POVESTITE DE COLABORATOAREA SAVANTULUI

 Maya Simionescu a fost invitată astăzi la Colegiul Hasdeu” să povestească liceenilor despre perioada în care s-a aflat alături de marele savant care a absolvit cursurile liceului buzoian.

maya simionescuMaya Simionescu este vicepreşedinte al Academiei Române şi director-fondator al Institutului de Biologie şi Patologie Celulară din Bucureşti.

Este profesor asociat la mai multe universităţi din afara ţării, precum Yale din SUA, sau Mc.Gill din Canada, precum si doctor Honoris Causa al unor universităţi din ţară.

Dar, în primul rând, este discipolul şi colaboratoarea lui George Emil Palade, primul român laureat al premiului Nobel.

Pe vremea când se afla la Universitarea Rockefeller, in 1969, George Emil Palade a făcut o vizită în România unde i-a cunoscut pe soţii Maya şi Nicolae Simionescu, doi tineri cercetători.

După câteva luni de zile, la cererea sa, celor doi li s-a permis să meargă în America pentru a lucra împreună cu marele savant. A fost un lucru extrem de neobişnuit pentru acea perioadă în care socialismul domina România. Faptul că cei doi soţi au fost lăsaţi să plece, dovedeşte că savantul avea o notorietate care depăşea până şi graniţele comuniste.

În perioada în care au colaborat, Palade a primit premiul Nobel, în anul 1974, iar după un an, acesta a devenit membru de onoare al Academiei Române.

Cei trei au lucrat împreună la proiectul Transportul moleculelor din sânge spre ţesuturi.

Conform testamentului, cenuşa savantului a fost împrăştiată jumătate desupra Rocking Mountains din America, iar cealaltă jumătate în Munţii Carpaţi, La Vârful cu Dor.

Conferinţa academicienei Maya Simionescu va fi transmisă integral de CampusTv, week-end-ul viitor. 

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!