Publicat la: 26.05.2020. 18:21 / 320 views

DE LA CURSANT, LA ICAR MODERN. O NOUĂ PROMOȚIE DE “ȘOIMI” MARCA ȘCOALA BOBOC

Sute de ore pe simulator, stres, şedinţe interminabile de teorie, toate pentru un singur vis comun, acela de a zbura. Sunt “chinurile” prin care trece un cursant la Şcoala Militară Boboc, până să ia contact cu manşa avionului.

  zbor pilot boboc zbor simulator boboc

Imaginile pe care le vedeţi reprezintă primele ore de zbor efectuate de un cursant al Școlii Militare de la Boboc. Aparatul de zbor, un IAR 99, stă câteva minute în aer, minute care reprezintă o adevărată aventură, pentru cursantul aflat pentru prima dată la manșa unui avion de luptă.

Momentul este precedat, însă, de un proces cât se poate de complicat și solicitant, atât pentru elevi, cât și pentru instructorii lor. Sute de ore sunt petrecute în  simulatorul de zbor, acolo unde viitorul Icar modern ia contact cu bordul unui aparat de zbor. Simulatorul nu prezintă riscuri, dar, spun piloții, stresul atinge cele mai înalte cote. Sunt emoții, există teama de greșală, iar gândul fuge tot la aerodrom, acolo unde se învață practic zborul adevărat.

Emoțiile sunt mari și cu câteva minute înainte de zbor, chiar dacă sunt estompate, oarecum, de exaltare. Viitorul pilot este conștient că-i lipsesc automatismele manevrării unui aparat de luptă, că riscurile sunt mari, că răspunderea este pe măsură. Totuși, gândul că se va afla la manșă anulează, parcă, mai toate temerile.

Până să piloteze un avion de luptă, ofițerii de la Boboc trec initial prin furcile caudine ale Academiei Militare. Apoi, urmează un curs de zbor de un an, la școala de lângă Buzău. Din promoția actuală face parte și o tânără, șefă de clasă. Pentru un viitor pilot, mai urmează cel puțin câteva zeci de ore pe un avion școală, pentru ca abia apoi să treacă la manșa unui aparat precum Mig 21, sau F16. (Andrei Solomon)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!