Publicat la: 14.10.2020. 18:39 / 242 views

CUM REACȚIONEAZĂ DIABETUL ŞI OBEZITATEA LA INFECŢIA CU COVID. CÂT DE VULNERABILI SUNT PACIENȚII

Diabetul zaharat este o afecțiune care interesează sistemul imunitar, cardiovascular, fiind asociat cu diverse dereglări ale funcției trombocitelor și ale coagulării, în special la persoanele care nu dețin un bun control al diabetului zaharat. Acest lucru face organismul vulnerabil în fața virusului Sars-Cov-2. Medicii buzoieni transmit o serie de recomandări pacienților cu diabet şi obezitate, pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19.

dana-marinescu1În cazul persoanelor cu diabet zaharat care au contactat infecţia cu SARS-CoV-2 şi s-au prezentat la spital cu valori mari ale glicemiei, evoluţia bolii a avut un prognostic foarte grav. Dana Marinescu, medic primar Diabet Zaharat, Nutriţie şi Boli Metabolice din cadrul SJU Buzău, explică ce trebuie să facă un pacient cu diabet dacă se îmbolnăveşte de COVID-19. Diabetul zaharat de tip 1 si de tip 2 sunt boli cronice, care necesită îngrijire pe tot parcursul vieţii, caracterizate printr-un status inflamator cronic.

Starea de inflamaţie este exacerbată în timpul infecţiei cu noul coronavirus, ceea ce duce la apariţia complicaţiilor severe, iar deficitele de micronutrienţi sunt asociate cu o creştere a virulenţei în astfel de infecţii.  O altă explicaţie unanim acceptată, spune medicul buzoian, este raportată la dezechilibrul metabolic cronic, in special controlul glicemic slab. Un factor de risc major pentru evoluţia severă a pacienţilor cu diabet, obezitate si COVID-19 este şi vârsta, persoanele peste 65 de ani fiind mai vulnerabile.

Specialiștii recomandă să vă prezentați de urgență la medic atunci când valorile glicemice sunt foarte mari sau foarte mici în mod repetat, când depistaţi corpi cetonici în urină, când urinarea este mai frecventă decât în mod normal (mai ales în timpul nopţii, aveţi o sete extremă indiferent de cantitatea de lichide consumată, gură uscată, dureri de cap, dureri de stomac, slăbiciune, stare oboseală marcată)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!