Publicat la: 13.09.2018. 18:23 / 758 views

COMEMORARE DUMITRU DAN. PATRUZECI DE ANI DE LA CĂLĂTORIA GLOBE-TROTTERULUI ÎN VEŞNICIE

Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism a organizat astăzi la Buzău comemorarea celui mai mare călător al lumii, buzoianul Dumitru Dan. La evenimentul desfăşurat la mormântul globe-trotterului şi în sala dedicată acestuia din Muzeul Judeţean, au fost prezente cadre didactice din mediul românesc universitar şi preuniversitar.      

comemorare dumitru danLa 40 de ani de la plecarea lui Dumitru Dan în ultima sa călătorie către nemurire, la mormântul acestuia s-au adunat oameni de cultură din Buzău şi din ţară.

Mădălina Oprea, şeful Secţiei de Istorie a Muzeului Judeţean, este realizatoarea proiectului „Ocolul lumii pe jos. Povestea celor 497 perechi de opinci” dedicat marelui călător român.

Profesorul universitar Silviu Neguţ, prietenul şi biograful marelui călător, a ţinut să precizeze că, deşi nu a fost singurul globe-trotter român, Dumitru Dan a reuşit performanţa de a fi cel mai mare.

Profesorul Neguţ l-a cunoscut personal pe marele călător, cu care a închegat o relaţie de prietenie şi de la care a primit o serie de documente legate de călătoria sa în jurul lumii.

La rândul său, profesorul Neguţ, buzoian şi el la origine, a donat Muzeului Judeţean Buzău o parte din darurile primite.

Pentru ca recordul nemaiîntâlnit al lui Dumitru Dan să fie cunoscut de toată lumea, profesorul Neguţ l-a propus pentru Cartea Recordurilor.

Întâlnirea de astăzi a fost dedicată Centenarului Marii Uniri iar toţi cei prezenţi la eveniment au depus flori pe catafalcul eroilor necunoscuţi din domul central din Cimitirul Eroilor.

Cea de-a doua parte a întâlnirii a continuat la Muzeul Judeţean cu un colocviu care a avut loc chiar în sala dedicată lui Dumitru Dan.

La întâlnirea de astăzi au mai participat şi urmaşi ai marelui călător, dar şi ciclistul de anduranţă Cristi Mănăilă care, de curând a parcurs peste 1400 de kilometri purtând însemnele lui Dumitru Dan. Un fanion şi un tricou cu chipul globe-trotterului şi o pereche de opinci l-au însoţit pe întreg traseul şi au stârnit curiozitatea oamenilor, care au vrut să afle amănunte despre cel mai mare călător al lumii.

Evenimentul de astăzi a fost organizat de Asociaţia Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România, al cărui preşedinte este domnul Mihai Ogrinji. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!