Publicat la: 30.09.2014. 20:06 / 4.561 views

CETĂŢUIA CÂRLOMĂNEŞTI A FOST LUATĂ CU ASALT. SUTE DE BUZOIENI AU FOST ARHEOLOGI PENTRU O ZI

Zeci de autovehicule au poposit la marginea Parcului Arheologic Cârlomăneşti, la poalele colinei pe care este situată aşezarea care a căpătat denumirea „Cetăţuia”.

carlomanesti 8Parcul se află de-abia la început. A fost construită o locuinţă dacică şi un cuptor de ars vase din lut, dar au fost expuse şi mai multe obiecte descoperite la faţa locului.

Cercetătorii de la Muzeul Judeţean s-au ocupat de informarea vizitatorilor despre istoria locului şi despre descoperirile făcute până acum.

După ce au văzut tot ceea ce se putea vedea, copiii au trecut la proba practică. Cei mai mulţi dintre ei s-au înarmat cu unelte de săpat şi au început să scormonească zonele special amenajate, în căutarea „vestigiilor” istorice. Munca le-a fost răsplătită destul de repede. Strigătele de bucurie au anunţat fiecare ciob descoperit în nisip.

În final, cioburile strânse au fost alăturate ca într-un puzzle iar vasele din care proveneau au fost reconstituite aproape în întregime şi au fost luate ca amintire de micii arheologi de o zi.

La cuptor, alţi împătimiţi au confecţionat de zor diferite obiecte din lut, mai mult sau mai puţin reuşite, pe care le-au uscat şi le-au băgat la ars, în cuptor.

A fost o acţiune foarte reuşită, cu vizitatori chiar mai mulţi decât se aşteptau organizatorii. Pentru anul viitor, se intenţionează ca parcul să fie îmbogăţit şi cu alte exponate, iar lângă cuptorul pentru ars vase de lut să fie instalat un meşter olar care să-i iniţieze pe vizitatori în meserie.

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!