Publicat la: 16.01.2020. 19:35 / 1.086 views

BRÂNCUŞI, LA PRIMĂRIE. BUSTUL AV. STĂNESCU VA FI EXPUS LA ”DUMBRAVA”

Bustul avocatului Petre Stănescu, realizat de Constantin Brâncuşi, a fost expertizat de specialişti şi declarat ca fiind original. În urma negocierilor dintre CJ şi Primăria Buzău, opera de artă va trece în patrimoniul Municipalităţii. Urmează ca bustul să fie aşezat pe soclul său din Cimitirul Dumbrava şi să beneficieze de măsuri excepţionale de protecţie.

 ansamblu brancusi 3 bust avocat stanescu

După ce a fost furat şi a fost de negăsit o lungă perioadă de timp, bustul avocatului Petre Stănescu a fost recuperat şi restituit Muzeului Judeţean.

Pentru a se stabili dacă opera lui Brâncuşi este sau nu autentică, bustul din bronz a fost supus mai multor expertize.

Există posibilitatea ca bustul aflat la Muzeul Judeţean să fi fost turnat în aceeaşi matriţă şi în aceeaşi perioadă, sub supravegherea marelui sculptor, ca şi originalul, aflat la Muzeul Naţional.

În acest caz, bustul avocatului Stănescu ar putea fi foarte valoros iar expunerea sa publică ar necesita măsuri excepţionale de protecţie şi de conservare.

Primarul Buzăului, care doreşte ca bustul să fie aşezat pe soclul original, semnat de Brâncuşi, din Cimitirul Dumbrava, garantează că vor exista toate condiţiile necesare pentru protejarea operei de artă.

Negocierile dintre Primărie şi Consiliul Judeţean sunt pe cale de a fi rezolvate, în favoarea expunerii bustului în ansamblul Brâncuşi din cimitirul Dumbrava.

Primăria va pava şi aleea care duce la ansamblul Brâncuşi unde, alături de copia după statuia ”Rugăciunea”, va sta pe soclul semnat de maestru şi bustul avocatului Petre Stănescu. (Corneliu Floriceanu)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!