Publicat la: 14.08.2014. 15:22 / 1.892 views

ARTISTUL PLASTIC GABRIEL MIHALACHE A PLECAT DINTRE NOI LA DOAR 42 DE ANI

Gabriel Mihalache a fost unul dintre artiştii tineri ai filialei buzoiene a Uniunii Artiştilor Plastici din România.

gabriel mihalache

Din păcate, acesta s-a stins din această viaţă la numai 42 de ani.

A absolvit Academia de Artă „Nicolae Grigorescu din Bucureşti şi a participat la o serie de expoziţii de grup alături de colegii săi de facultate şi, după 2004, alături de artiştii plastici din UAPR Buzău.

Pe 2 martie 2000, a vernisat prima sa expoziţie personală de sculptură şi grafică, concomitent cu lansarea unui volum de poeme în proză şi poezie.

gabriel mihalache 2A plecat din lumea noastră pe neaşteptate, în plin efort de a organiza o nouă expoziţie personală, la Galeriile de Artă „Ion Andreescu” din Buzău, pe care nu a mai apucat să o verniseze.

Iată un interviu acordat de artistul buzoian cotidianului Opinia în urmă cu doi ani.

  Reporter: Ştiu că aceste lucrări au făcut parte din expoziţia pe care ai avut-o anul trecut în Austria. Cum ai ajuns acolo?

Gabriel Mihalache: Am fost descoperit de o galeristă care mi-a văzut lucrările şi mi-a propus să expun în galeria dânsei la Viena. Expoziţia a durat vreo 10 zile perioadă în care am stat acolo deşi nu îmi place să plec din ţară.

Rep.: A fost o expoziţie cu o temă anume?

G.M.: Da, dar în expoziţia aceasta de la Galeriile de Artă sunt şi alte lucrări pe lângă cele expuse la Viena. Acelea se înscriu în tema Kogaion, iar celelalte prefigurează o nouă etapă de creaţie pentru mine. Vreau să mă apuc să pictez strict figurativ; figurativ până la fotografie. Este un lucru dificil, dar s-a ajuns într-un stadiu în care lumea e plină de artişti, dar niciunul nu e în stare să deseneze o mână cum trebuie.

Rep.: Eşti absolvent al Universităţii de Artă la secţia Sculptură. De ce ai ales totuşi să faci pictură?

G.M.: Nu are legătură cu plăcerea mea de a ciopli. A fost o alegere condiţionată de lucruri de natură fizică. A fost o trecere dificilă pentru că mi-a plăcut foarte mult să cioplesc, mi-a plăcut forma… Şi pictura mi-a plăcut însă şi aşa am intrat în Uniunea Artiştilor Plastici ca pictor.

 

„Nu mai am televizor de 10 ani”

 

            Rep.: Am descoperit o declaraţie a ta în care mărturiseai că te rupi de realitatea care nu te hrăneşte spiritual…

G.M.: Aşa este. Nu am televizor de 10 ani şi nici nu îmi trebuie. Nu mă uit…

Rep.: Dar cum s-a produs schimbarea asta?

G.M.: Da’ ce, trebuie să fi academician să vezi că la televizor sunt numai mizerii? Nu. Această atitudine mă linişteşte foarte tare.

Rep.: Ce urmează în plan profesional?

G.M.: Vreau să fac o expoziţie cu lucrări mult mai mari, mai figurative care să plece de la portretul prietenei mele. Va fi o expoziţie de portrete. Am câteva făcute, dar îmi trebuie timp să le bibilesc. Este o voluptate a gestului.

 

„Încă nu am ajuns la momentul de satisfacţie maximă”

 

Rep.: Eşti un artist îndrăgostit de anumite tonuri de culoare?

G.M.: Nu. Depinde de starea de spirit. Nu pot ascunde că îmi plac culorile de pământ, dar am şi culori pe albastru… Cele noi au o nouă gamă cromatică. Cred că asta este frumuseţea picturii: să cauţi. Am văzut lucrări, foviste aşa, în care artiştii pun culorile direct din tub. Nu am înţeles niciodată asta. Tocmai asta cred că este bucuria, să te apropii de şevalet pentru a căuta ceva cromatic. Exact ca măestria unui alchimist sau a unui compozitor care caută rafinamentul. Marile lucrări de artă de asta fascinează: pentru că au un rafinament cromatic şi apoi vorbim despre compoziţie, inaginaţie… Primul impact este însă cel vizual care se realizează prin intermediul culorii.

       Rep.: Există în cariera ta de până acum un moment de satisfacţie maximă?

       G.M.:Nu. Încă nu am ajuns la momentul în care să spun: „îmi place foarte mult cum lucrez!”. Ăsta ar fi momentul de satisfacţie maximă şi sper să nu ajung niciodată să îl ating.

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>