Elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian” învaţă să joace şah, ca disciplină opţională. Mica sală de gimnastică a fost amenajată şi dotată pentru practicarea „sportului minţii”, cu ajutorul Asociaţiei de părinţi şi cadre didactice. Din lipsa unei săli de sport, şahul s-a dovedit a fi soluţia optimă pentru orele de educaţie fizică în perioada iernii.
La Liceul de Arte „Margareta Sterian” se practică arta şahului, sau „sportul minţii”, care le dezvoltă copiilor gândirea şi spiritul de competiţie.
Şahul a fost implementat ca disciplină opţională încă de anul trecut, cu ajutorul Asociaţiei de părinţi şi cadre didactice, care a asigurat fondurile necesare pentru amenajarea şi dotarea sălii de gimnastică cu mobilierul necesar şi seturile de joc.
Opţiunea conducerii este şi rezultatul unei necesităţi obiective, pentru că liceul nu dispune de o sală de sport în care să se desfăşoare orele de educaţie fizică pe timpul iernii.
Profesorul de educaţie fizică şi sport Viorel Săvulescu predă şahul copiilor de la două clase, dar şi ceilalţi elevi ai liceului, de la pregătitoare la clasa terminală, fac şah la orele de sport.
Copiii sunt receptivi şi au fost cuceriţi de arta şahului şi de strategiile care pot să le aducă victoria.
Predarea şahului în cadrul orelor de educaţie fizică se pare că şi-a atins scopul şi este un câştig atât pentru elevi, cât şi pentru liceu.
Pe lângă dezvoltarea creativităţii, intuiţiei, memoriei şi a abilităţilor analitice de luare a unor decizii, şahul are un rol important în educarea autodisciplinei şi a autocontrolului.
Copiii care învaţă acest sport ajung să-l practice şi în afara şcolii şi să renunţe măcar pentru o perioadă de timp la folosirea tabletelor şi a telefoanelor inteligente. (Corneliu Floriceanu)