Publicat la: 26.05.2019. 07:12 / 720 views

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2019 ŞI REFERENDUM. URNELE S-AU DESCHIS LA 7.00, PRIMELE REZULTATE EXIT-POLL LA 21.00

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, duminică, să voteze la alegerile europarlamentare 2019 şi la referendumul pe justiţie, urnele fiind deschise de la 7:00 la 21:00 când vor fi prezentate şi primele rezultate exit-poll. Dacă la alegerile europarlamentare 2019 nu există un prag de prezentă, la referendum, pentru a fi validate rezultatele, este nevoie ca 30%, cel puţin, din alegătorii înscrişi în listele electorale permanente să se prezinte la urne, şi cel puţin 25% să voteze DA.

votRomânii care vor vota la alegerile europarlamentare 2019 şi la referendum vor primi în secţiile de votare trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

Potrivit ultimelor date publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, pe listele electorale permanente pentru referendum sunt înscrise 18.267.997 de persoane. Astfel, pentru a fi validat referendumul la vot trebuie să participe cel puţin 5.480.399, de asemenea, cel puţin 4.566.999 trebuie să voteze DA.

Cele două întrebări puse la referendum şi la care românii trebuie să răspundă cu DA sau NU sunt:

  1. ”Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
  2. ”Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.

Pentru alegerile europarlamentare 2019 şi referendum se votează în aceeaşi secţie în care sunt instalate trei urne, câte una pentru fiecare buletin.

Alegătorul poate să voteze fie la alegerile europarlamentare 2019 şi la referendum, fie doar la alegerile europarlamentare, fie doar la referendum.

La alegerile europarlamentare 2019 şi la referendum pot vota cetăţenii români care au 18 ani împliniţi până în ziua de referinţă inclusiv. Alegătorii care în ziua alegerilor europarlamentare se află în localitatea de domiciliu sau reşedinţă votează la secţiile de votare la care sunt arondaţi. Cei care în ziua alegerilor se află în altă localitate decât cea de domiciliu pot vota la orice secţie de votare, urmând a fi înscrişi în lista electorală suplimentară.

La elegerile europarlamentare 2019 şi referendum, secţiile de votare din ţară vor avea o singură urnă specială în vor fi introduse atât buletinul de vot de la alegerile europarlamentare 2019, cât şi cele de la referendum, urmând a fi separate după deschiderea urnelor.

Primele rezultate exit-poll la alegerile europarlamentare 2019 şi referendum vor fi prezentate la ora 21:00. Biroul Electoral Central a acreditat CURS şi AVANGARDE pentru efectuarea de sondaje de opinie la ieşirea de la urne la alegerile europarlamentare2019, la nivel naţional.

Rezultate oficiale la alegerile europene 2019 şi la referendum vor fi furnizate de BEC începând cu 27 mai, ora 9:00.

Peste 450 de candidaţi, reprezentanţi ai unor formaţiuni politice sau independenţi, îşi dispută cele 33 de mandate de europarlamentari la alegerile de duminică.

În cursa electorală pentru un loc în Parlamentul European au intrat 13 formaţiuni politice şi 3 candidaţi independenţi.

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!