Publicat la: 10.08.2020. 18:01 / 198 views

A MURIT FIUL GENERALULUI GRIGORE BAŞTAN. AVEA 5 ANI CÂND A FĂCUT PRIMUL SALT CU TATĂL

În seara zilei de 7 august 2020 ofiţerul paraşutist Marius Baştan, fiul primului general paraşutist roman, Grigore Baştan,  a decedat în urma unui atac cerebral.

bastan 3Marius este unul dintre copiii generalului Grigore Baştan, considerat părintele paraşutiştilor militari români. Pe lângă meritele de a reforma această armă de elită, generalul Baştan a devenit un reper în istoria paraşutiştilor.
În copilărie, Marius Baştan a fost părtaş la un episod care i-a adus tatălui său faima. Pentru a demonstra cât de sigură este paraşuta inventată de el în 1960, generalul Baştan a decis să execute un salt cu băiatul său, Marius, în braţe, care avea 5 ani.

Grigore Baştan a avut preocupări în dezvoltarea materialelor de desant, iar spiritul său de inventator şi inovator a dus la realizări notabile, inclusiv prin realizarea completului de paraşute BG-7M (principală) şi BG-3m (de rezervă), folosite pe o perioadă îndelungată în Armata României.  

La 20 august 1970, a stabilit un record naţional la saltul cu paraşuta, executând un salt din aeronavă de la înălţimea de 10.000 de metri cu o cădere liberă de 7.000 de metri. 

Una dintre ultimele apariții televizate a inginerului Marius Baștan a fost chiar la Campus TV, la începutul lunii iunie. (Andrei Solomon)

Lasati un comentariu

AVERTISMENT! CITITORII CARE POSTEAZĂ COMENTARII INJURIOASE, JIGNIRI LA ADRESA UNOR PERSOANE ŞI CARE FOLOSESC CUVINTE CARE NU AU CE CĂUTA PE UN SITE SERIOS, VOR AVEA COMENTARIILE ŞTERSE ŞI INTERDICŢIE, PRIN MIJLOACE TEHNICE, SĂ MAI POSTEZE COMENTARII !

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

error: Content is protected !!